Dag 0 - De Reis Begint

Welkom op de Camino voor Gaza blog. Wanneer je dit leest zit ik hoogstwaarschijnlijk in de hogesnelheidstrein op weg naar Bayonne in Frankrijk. Mijn pelgrimage is begonnen. Voor ruim een maand loop ik rond de 20 kilometer per dag over de Franse route richting Santiago de Compostela. Mijn dagelijkse reisverslagen zijn te lezen op Polarsteps. Op deze webpagina deel ik, ook dagelijks, korte informatieve stukken en interviews over Palestina.

Voor jou als trouwe lezer van dit blog zal hier óók een reis beginnen. Eén die tijd en ruimte doorkruist en je kennis laat maken met het Palestina zoals ik dat ken. Elke dag krijgen jullie via deze pagina een verfrissend perspectief over of uit Palestina. De bijdragen kunnen niet los worden gezien van de huidige oorlog tegen Gaza (of beter gezegd genocide, zoals ik op dag 8 zal uitleggen). Dat betekent dat de onderwerpen niet altijd mooi of vrolijk zullen zijn, maar het is wel de waarheid voor Palestijnen. Vanuit mijn perspectief als Palestijn in de diaspora wil ik jullie vertellen over mijn land en haar mensen. De Palestijnse cultuur is rijk, maar feit blijft dat het leven onder bezetting altijd zijn sporen nalaat. De teksten die geplaatst worden, zullen een balans proberen te vinden tussen het blootstellen van de vaak trieste en onrechtvaardige werkelijkheid en het vieren van het Palestijn zijn.

Het is belangrijk om in te zien dat de ervaring van de ene Palestijn, niet die van de ander is. Hoe verschillend de inwoners van Nederland zijn, zo is ook zijn alle Palestijnen anders. De plek waar je woont maakt uit. Leef je in een grote stad in Gaza, een dorp in de West Bank, in een kustplaats van Israël of in de diaspora? De historische periode tekent ook de ervaring. Woonde je in de periode van het Ottomaanse rijk, wanneer de Britten Palestina als mandaat hielden, maakte je de Nakba (meer info op dag 15, 16 en 17) mee of ben je geboren na de Oslo akkoorden van 1993? En wat houdt je dagelijks bezig? Ben je scholier op de middelbare, boer op het platteland, of politiek betrokken bij het verzet?

Ook mijn ervaring van Palestina wordt gekleurd door mijn achtergrond. De familie van mijn moeder maakt deel uit van de Lutherse gemeenschap. Daarmee behoor ik tot een christelijke minderheid binnen Palestina. Daardoor zal hier een accent op liggen in dit blog. Aangezien ik vanaf mijn eerste levensjaar in Nederland heb gewoond, was Palestina een land dat ik regelmatig bezocht. Opgegroeid ben ik er niet. Ik spreek Arabisch, maar niet vloeiend. Alles bij elkaar is mijn Palestina precies dit. Mijn Palestina. Tegelijkertijd geloof ik dat de onderwerpen die ik aankaart breed herkenbaar zijn voor Palestijnen in het algemeen.

Evenals dat de ervaring van elke Palestijn anders is, zal ook jullie achtergrond met Palestina anders zijn. Deze blog is er voor iedereen die geïnteresseerd is in Palestina. Specifiek is hij gericht op mensen die nog niet eerder in aanraking zijn geweest met het land, maar voor iedereen valt er iets nieuws te leren. Je kan de blogs op zichzelf lezen, maar vaak staan ze vol met linkjes en verwijzingen die je verder kunnen helpen in je zoektocht. Ik ben immers geen expert, enkel een ervaringsdeskundige. Houd er verder rekening mee dat de huidige situatie in Palestina elke dag verandert. Hoewel alle informatie relevant was op het moment van schrijven, kan het zo zijn dat er belangrijke ontwikkelingen onbehandeld blijven. De stukken zijn in de maand april 2024 geschreven.

Kortom, via deze stukken hoop ik je rond te leiden in een Palestina dat onderbelicht is. Een van de beste manieren om Palestijnen te steunen, is door jezelf te informeren. Het volgen van dit blog is een mooie eerste stap. Mocht je meer willen doen, schroom dan niet deze actie met vrienden en familie te delen of te doneren. Ik ben blij dat je hebt besloten met me op reis te gaan.

Veel liefs en tot snel,

Rona

Tijdens de pelgrimage ben ik niet bereikbaar en lees ik de reacties op de blogposts niet zelf. Wel zullen twee vrienden het contactformulier bijhouden en zal ik na mijn reis reageren.

 
Vorige
Vorige

Dag 1 - Stichting Kifaia