Dag 22 - De Kinderen van Gaza

Stel je voor dat in Nederland in nog geen zes maanden tijd op elke basisschool en elke middelbare school één kind komt te overlijden. Duizenden kinderen verliezen hun broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje en hun ouders moeten hun kind troosten omdat er vanaf die dag een lege stoel in de klas staat. De rouw zou alomvattend zijn en door heel het land te voelen.

De kinderen en ouders uit Gaza hoeven zich geen voorstelling hiervan te maken. Het is hun realiteit. Meer dan 20 duizend kinderen hebben geen ouders meer om hen te troosten, omdat die zijn gedood. De oorlog tegen Gaza wordt ook wel de oorlog tegen kinderen genoemd. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 14.000 kinderen omgebracht door Israëlische bombardementen en aanvallen.

Met aantallen zo groot, is het moeilijk een voorstelling te maken. Om de schaal van het aantal gedode kinderen inzichtelijk te maken heeft Stichting Plant een Olijfboom een herdenkingsprotest met schoenen georganiseerd in verschillende Nederlandse steden.

Deze website laat zien hoeveel kinderen jaarlijks sinds het jaar 2000 zijn omgekomen in Palestina en Israël. Het geeft de enorme discrepantie tussen de aantallen Palestijnse en Israëlische overleden kinderen weer, maar ook de ongekende schaal van doden tijdens de huidige oorlog tegen Gaza.  

Tegelijkertijd verbergen deze koude aantallen de individuele verhalen. Elk kind had zijn of haar eigen karakter en vervulde een eigen rol in hun familie en op school. Elk kind in Gaza had eigenzinnigheden en unieke herinneringen. Dat is het duidelijkst wanneer ze zelf aan het woord komen. De 11-jarige Dareen vertelt in deze video hoe haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Veel liefs en tot snel,

Rona

Bezoek de website van Defense for Children International Palestine voor meer informatie over Palestijnse kinderen

 
Vorige
Vorige

Dag 23 - Mentale Gezondheid in Gaza

Volgende
Volgende

Dag 21 - UNRWA