Dag 11 - BDS, Booking.com en het Eurovisie Songfestival

Illegale Israëlische nederzetting achter een Palestijns dorp

Voordat ik de Camino liep, heb ik de eerste vier nachten aan accommodatie moeten boeken in verband met drukte rond de grens van Frankrijk. Ik was een tikkeltje laat, dus het kwam erop neer dat ik lange lijsten van albuerges af heb moeten gaan om een vrij bed te vinden. Een beetje à la Jozef en Maria. Gelukkig heb ik een plekje gevonden en bleef de stal mij bespaard. Wel viel het me destijds op dat bijna alle hostels op de Franse route hun kamers en bedden verhuren via Booking.com. Dit is een probleem, aangezien ik dit bedrijf boycott.

Boycott is de B van BDS. BDS is een wereldwijde beweging die de bezetting van Palestina onder de aandacht wil brengen met het boycotten van, desinvesteren in en sancties voor de staat Israël en bedrijven die haar steunen. Zo dwingen zij op geweldloze manier systematische veranderingen van de Israëlische apartheidpolitiek af. De Palestijnse BDS beweging neemt Zuid-Afrika als voorbeeld in hun strijd voor het afwerpen van apartheid in het land. Het kan goed zijn dat je al in aanraking bent gekomen met BDS in de supermarkt. De Israëlische dadels in de Albert Heijn zijn bijvoorbeeld focus geweest van een BDS Nederland campagne.

Ook de brief van 250 Nederlandse artiesten aan Joost Klein met de oproep af te zien van zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival vandaag is een vorm van BDS. Net als hoe Rusland geweerd werd door de European Broadcasting Union door hun oorlog tegen Oekraïne, moet volgens het ook Israël deelname aan het festival worden ontzegd.

Terug naar Booking.com. Waarom ligt juist dit verhuurplatform onder vuur? Op de Westelijke Jordaanoever is het verboden voor Israëliërs om te bouwen. Het is immers niet hun grondgebied en volgens internationale rechtgeving is het niet toegestaan de eigen bevolking in bezet gebied te laten vestigen. Toch worden er op grote schaal illegale nederzettingen gesticht en bewoond door Israëlische kolonisten. In deze vaak rechts-radicale gated communities worden Palestijnen op agressieve wijze geweerd. NOS maakte er deze rapportage over en dit recente artikel.

Booking.com kiest er voor om ook appartementen aan te bieden die zich in deze illegale nederzettingen bevinden. Wanneer nietsvermoedende toeristen op de West Bank op zoek gaan naar een plek om te overnachten, zullen zij onder het aanbod van Booking.com ook verhuuropties aantreffen in deze illegale woningen. Dit zorgt ervoor dat Palestijnen een zeer belangrijke inkomstenbron mislopen. Nog veel problematischer is dat Booking.com hiermee een beleid van apartheid en schendingen van internationaal recht ondersteunt.

Door Booking.com te mijden, zend ik als consument een signaal af dat ethiek en het naleven van internationale rechtspraak een rol speelt in mijn gebruik van hun diensten. Dat dat vaak ietswat onhandig is, ook op de Camino, neem ik graag voor lief.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 12 - Palestijnse Identiteit

Volgende
Volgende

Dag 10 - Checkpoint