Dag 7 - Zo Ziet Palestina Eruit

Van de zomer bezocht ik met vrienden het kunstproject the Walled Off Hotel in Bethlehem. Dit functionerende hotel, ontworpen door Banksy, is gebouwd naast de 9-meter hoge scheidingsmuur tussen Bethlehem en Jeruzalem. Door de huidige oorlog op Gaza zijn de deuren tijdelijk gesloten, maar daarvoor was het een heus centrum van Palestijnse geschiedenis, kunst en cultuur. Zo is er een expositie van Palestijnse artiesten te vinden en een steengoed museum dat haarfijn de Israëlische bezetting weet uit te leggen.

In de bar hangt een stilbeeld uit de absurdistische documentaire van Amer Shomali. In zijn werk vertelt hij middels interviews, stopmotion en live-action het verhaal van The Wanted 18. Het gaat over achttien koeien die tijdens de eerste Intifada Beit Sahour in zijn gesmokkeld met als doel het omzeilen van de Israëlische belasting op melk. Shomali wil met zijn film een vorm van verzet en activisme op de kaart zetten dat zich niet berust op cynisme of extremisme. Deze bijzonder knappe mix van visuele kunstvormen is te zien op Amazon Prime. Daarnaast is er een interview met de regisseur gepubliceerd door ‘Democracy Now!’ dat vrij te bekijken.

Twee jaar geleden heb ik een eigen Shomali op de kop getikt. Het is een print van een eigentijdse interpretatie van de bekende Visit Palestine poster. Met blauwe en oranje tinten trekt deze poster de aandacht in veel Palestijnse huishoudens. De poster is door de jaren heen haar eigen leven gaan leiden. Origineel bedoeld als een reclameposter om Joodse Europeanen naar Palestina te trekken, werd het jaren later herontdekt en opgehangen in Palestijnse woonkamers met een knipoog naar het verleden. Nota bene een zionistische illustrator zette het woord Palestina in zwart op wit op papier. Amer Shomali voegde aan deze versie de scheidingsmuur toe. Deze belemmert het uitzicht op de gouden koepel van de rots, net zoals dat de muur het uitzicht vanuit het Walled Off Hotel verspert. Wederom een knap staaltje verzet, gegoten in een artistiek jasje.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 8 - Genocide

Volgende
Volgende

Dag 6 – Christelijk Collectief: Kairos Sabeel Nederland