Dag 8 - Genocide

Hoe voorkom je een genocide? Een van de belangrijkste dingen die je zelf kan doen, is het beestje op tijd bij de naam noemen. Daarom wordt het hoogtijd dat men zegt waar het op staat. Wat zich momenteel in Gaza voltrekt is een genocide op het Palestijnse volk.

Het kan zijn dat je dit leest en de benaming niet passend vindt. Wellicht wacht je liever af tot er meer bewijs is of juridisch bepaald wordt dat de term van toepassing is op de situatie in Gaza. Het is goed om voorzichtig om te gaan met begrippen als genocide. Het is daarentegen ook gevaarlijk om er té voorzichtig mee om te gaan. Feit blijft immers, dat elke dag meer onschuldige Palestijnse burgers gedood worden terwijl de wereld toekijkt.

Natuurlijk kan je als leek de situatie nooit volledig vatten. In dat geval is het van groot belang om te luisteren naar deskundigen. Zo is er volgens het vonnis van het Internationaal Gerechtshof in de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël genoeg aanleiding om de staat Israël verder te toetsen op het genocidale karakter van hun intenties en acties.

Ook in de Verenigde Naties begint het te rommelen. In zijn ontslagbrief noemt de voormalig Hoge Commissaris van Mensenrechten in het hoofdkantoor van de VN, Craig Mokhiber, de oorlog tegen Gaza een ‘text-book case of genocide’. Speciaal VN rapporteur voor de Raad van Mensenrechten Francesca Albanese verwijst net zoals Mokhiber naar het genocidale karakter van de gruwelen in Gaza in het rapport ‘Anatomy of a Genocide’. Deze deskundigen werken al jaren voor de Verenigde Naties en zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Gaza.

Met dusdanig veel redenen om de oorlog tegen Gaza een genocide te noemen, komt algauw de vraag naar boven waarom niet iedereen dit woord in de mond durft te nemen. Misschien wil een deel afwachten tot de term in hogere kringen gangbaar wordt. Toch denk ik dat er op de achtergrond nog iets anders afspeelt. Stel je eens voor dat er inderdaad een genocide op het Palestijnse volk plaatsvindt. Slechts een vliegreis verwijderd en grootschalig onder de aandacht in de moderne media. Of te wel, een genocide in de 21e eeuw. Ik geloof dat veel mensen het woord niet in gebruik durven nemen, omdat ze weten dat er daarna geen weg terug meer is. De wereld wordt vanaf dat moment een stuk harder en bitterder. Verder kan de retrospectieve vraag ‘waar was jij toen zich een genocide voltrok?’ een onbevredigend antwoord hebben.

Het negeren van een genocide op een ander volk heeft echter grootschalige gevolgen voor jouw eigen veiligheid in de toekomst. Iedere genocide die gepleegd kan worden zonder ingrijpen van de internationale gemeenschap is een stap dichter bij de normalisatie ervan. Daarmee is de Palestijnse casus een litmus test voor de toelaatbaarheid van genocide wereldwijd.

Dit is een grimmig en donker besef. Het is niet voor niets dat zoveel mensen de straat op gaan om zich uit te spreken tegen de misdaad der misdaden. In het zich uitspreken tegen de genocide op Gaza ligt ook een wens voor een betere wereld waar dit nooit had kunnen gebeuren.

Een van de dingen die je het beste kan doen, is het beestje bij de naam noemen. Ga bij jezelf na waar je liever mee zou willen leven. Zeggen dat zich een genocide in Gaza voltrekt, met de kans dat je hier later op terug moet komen of dat er daadwerkelijk een genocide plaatsvindt terwijl je hierover zwijgt.  

Veel liefs en tot snel,
Rona

Ben je na dit stuk op zoek naar handelingsperspectief? Sluit je dan op 11 mei aan bij de landelijke Nakba demonstratie in Amsterdam.

 
Vorige
Vorige

Dag 9 - Nederlandse Medeplichtigheid

Volgende
Volgende

Dag 7 - Zo Ziet Palestina Eruit