Dag 26 - Gastblog Eline

In Palestina wordt de bijbel concreet

“You come to our land and you did nothing that Jesus did’’ - Munther Isaac

Elk jaar komen er duizenden pelgrims naar Israël-Palestina. In bussen worden ze in snel tempo vervoerd van de ene Bijbelse plek naar de andere. Ik heb meerdere mensen horen zeggen dat je bij Bethlehem echt alleen snel naar de geboortekerk kan, omdat je daar anders door Palestijnen met stenen wordt bekogeld. Dit laat zien hoeveel onwaarheden er bij pelgrims leven over Palestijnen.

“Je komt naar ons land, en je deed niets wat Jezus deed”, zei Munther Isaac vandaag. Je loopt in de sporen van Jezus, maar je verraadt zijn revolutie. Vandaag klonk de oproep om serieus te nemen wat de bijbel zegt. Neem het zoals het is. Zoals het in Mattheüs 25 staat: ‘‘Geef eten aan hen die honger hebben, kleed hen die geen kleren hebben, geef hen die dorst hebben te drinken.’’

Gaza is een theologische crisis, werd er op de Christ at the Checkpoint conferentie* gezegd. Dat voel ik ook. Hoe kan ik de kerk nog serieus nemen, als het niet eens oproept tot een staakt-het-vuren? Als het niet rouwt om de slachtoffers in Gaza? Als het niet alles eraan doet om deze hel zo snel mogelijk te stoppen?

Ik denk aan de woorden van Munther een dag eerder:

“In de bergrede zei Jezus niet: ‘Gezegend zijn zij die bidden voor vrede’, maar: ‘Gezegend zijn de vredestichters.’ De kerk heeft een gebrek aan moed. We zijn bang voor controverse. Kan je je voorstellen dat Jezus rondliep en controverse ontweek? Kan je je voorstellen dat Jezus een gebalanceerd statement maakt, waarin hij de perspectieven van de Farizeen, Sadduceeën en Romeinen ook meeneemt?”

Christenen werken te vaak samen met het Imperium. Het rijk. De overheersende politieke en religieuze orde die het onrecht in stand houdt, en de status quo niet bevraagt. We moeten het fundament gaan bevragen, aan de pilaren schudden.

Ik ben nu een aantal dagen in Palestina. Ik zie hoe het Imperium onrecht in stand houdt. Ik vraag me af wat ik nu moet met de religie. Alhoewel ik hier met zo’n 170 christenen deze scherpe woorden aanhoor, en samen nadenk wat Jezus zou doen bij de checkpoint, is mijn hoop niet groot.

Kerken zijn medeplichtig. Ze zijn schuldig. Er zijn ontzettend veel kerken die nauw samenwerken met organisaties als Christenen voor Israël. De PKN (en anderen) zouden dit scherp moeten veroordelen. Elke manier van geweld legitimeren kan niet geaccepteerd worden. We moeten de waarheid spreken. We zitten op een keerpunt. De kerk heeft de keus: doorgaan met het ondersteunen en preken van koloniale, racistische theologie, of zich inzetten voor waarheid, recht, en vrede.

In Palestina wordt de bijbel concreet. Hier leer ik hoe ik de Bijbel serieus kan nemen. Ondanks alle onzin die er over gezegd wordt, krijg ik weer een beetje vertrouwen. We horen op de conferentie duidelijk welke taak er voor ons klaarligt. Do justice, love mercy. Neem de woorden van Jezus serieus.

Alle sessies van de conferentie zijn terug te kijken op de Youtubepagina: Christ At The Checkpoint, van het Bethlehem Bible College.

https://youtube.com/@christatthecheckpoint?si=aWUaFjNLk9o_nU5U

https://christatthecheckpoint.bethbc.edu/

*Dit is een gastblog van Eline van der Kaaden. Samen met een ander lid van Kairos-Sabeel Nederland, ook wel ‘Het Christelijk Collectief’, is zij een aantal dagen in Palestina. Hier bezoekt ze onder andere de conferentie ‘‘Christ at the Checkpoint.’’

Vorige
Vorige

Dag 27 - Dagelijks Leven op de West Bank

Volgende
Volgende

Dag 25 - Zo Klinkt Palestina