Dag 13 - Palestina in Beeld

Frank Scholten, zelfportret in spiegel

In de periode van april tot juni vorig jaar had ik het genoegen mee te werken aan de catalogisering van de indrukwekkende fotografische afdrukken van Frank Scholten. Het werk was bijna per toeval in de archieven van het Nederlandse Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) aangetroffen. Met ongeveer 14.000 negatieven en 13.000 fotografische prints wist een medewerker van het NINO dat hij iets bijzonders in handen had. Als snel kwam er een gestructureerd catalogiseringsprogramma op gang.

Scholten heeft tussen 1921 en 1923 foto’s genomen in heel Palestina. Veel van de beelden hebben een religieuze insteek. Eén van zijn doelen was het opstellen van een geïllustreerde bijbel. Tijdens de catalogisering kwamen we op de achterkant van de prints handgeschreven of getypte passages tegen uit Christelijke, Joodse en Islamitische geschriften. Tegelijkertijd vereeuwigde hij met zijn bijna encyclopedische aanpak het dagelijkse leven in verschillende Palestijnse dorpen en steden.

Het staat iedereen vrij alle prints en negatieven online te bekijken in de catalogus van de bibliotheek van de Universiteit Leiden. Via de zoekbalk is het mogelijk resultaten te filteren op basis van bijvoorbeeld de stad waarin de foto’s genomen zijn (probeer eens Jaffa, Jerusalem, Haifa of Nablus uit). De collectie biedt een unieke inkijk in het dagelijks leven van Palestina een eeuw geleden.

Ben je benieuwd naar foto’s specifiek uit Gaza? Lees dan dit artikel over de Gazaanse fotograaf Kegham Djeghalian die zijn Gaza in de jaren 1944 tot 1981 heeft vastgelegd.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 14 - Palestinian Medical Relief Society

Volgende
Volgende

Dag 12 - Palestijnse Identiteit