Dag 14 - Palestinian Medical Relief Society

Ik moet iets opbiechten. Meestal wanneer ik de aantallen van oorlogsslachtoffers bekijk, let ik meer op het aantal doden dan het aantal gewonden. Ik geloof dat meer mensen hetzelfde doen, want het dodental van de genocide in Gaza wordt vaker genoemd en uitgelicht dan het aantal slachtoffers in het algemeen. Of dit terecht is of niet, is niet zozeer mijn vraag. Wel besef ik steeds vaker dat het de overlevenden zijn die met de gevolgen van deze genocide moeten leven. Gazanen krijgen derdegraads brandwonden, ledematen worden geamputeerd en velen raken verlamd. Het is gruwelijk om te lezen, laat staan het mee te maken. Hun littekens verraden wat het betekent om bestempeld te worden als collateral damage.

Sinds 7 oktober zijn in Gaza 77.000 en op de West Bank meer dan 4.800 gewonden gevallen. Dit zijn enkel de cijfers van het fysieke letsel. Wat voor effecten de oorlog op de mentale gezondheid heeft, zal ik op dag 23 behandelen.

Het zijn getallen waardoor de moed in je schoenen zakt. Maar die luxe heeft het medische personeel in Gaza niet. Dag en nacht, al maanden lang zetten zij zich in om de beste hulp te bieden die de situatie toelaat. In het ziekenhuis, met de ambulance, maar ook in het heetst van de strijd staan zij klaar om hun handen uit de mouwen te steken. Dat is zeker niet zonder gevaar voor hun eigen leven. Lees hier het verhaal van de 25-jarige Ahmed die in 2018 tijdens een vreedzaam protest door een kogel in beide benen werd geraakt. Hij zegt:

It’s hard to believe that I was shot. As paramedics and volunteers helping the injured, we should be protected. I was wearing a vest that clearly showed I am a health worker. I was shot providing care to a guy who was suffering with tear gas inhalation. Imagine
— Ahmed, PMRS

Ahmed was in dienst van de Palestinian Medical Relief Society (PMRS). Dit is een groep van Palestijnse doktoren en gezondheidsdprofessionals operatief sinds 1979 in Gaza en de West Bank. Het is de organisatie waar Stichting Kifaia mee samenwerkt om ook nu de hoognodige medische hulp in Gaza te krijgen.

Wil je het werk van de PMRS ondersteunen? Je kan rechtstreeks doneren via hun eigen website of steun mijn actie op mijn Geef.nl-pagina.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 15 - De Nakba, onze Catastrofe

Volgende
Volgende

Dag 13 - Palestina in Beeld