Dag 20 - De Laatste Christelijke Gemeenschap in Gaza

Medio oktober zochten veel Gazanen in Gaza-Stad veiligheid van bombardementen in publieke gebouwen. Scholen, moskeeën, ziekenhuizen en kerken kwamen hiervoor in aanmerking. Op deze plekken dacht men te kunnen schuilen voor de willekeurige Israëlische luchtaanvallen. Zo vonden velen, onder hen zowel moslims als christenen, onderdak in de Grieks-Orthodoxe Sint-Porphyriuskerk, een van de oudste kerken ter wereld.

Het mocht niet baten. Op 19 oktober bombeerde het Israëlische leger de kerk. Minstens 18 mensen kwamen om het leven. Onder hen waren de drie zusjes Suhail (14 jaar), Juli (12 jaar) en Majd (10 jaar).

Deze zusjes maakten deel uit van de kleine christelijke gemeenschap van Gaza die grofweg 1000 leden telde vóór 7 oktober. De meeste van deze christenen wonen al duizenden jaren in Gaza. Een kleiner deel bestaat uit verdreven christenen die tijdens de Nakba (zie dag 15 en 16) uit hun dorp is verjaagd. Tegen de tijd van kerst 2023 zijn 21 van de 1000 omgekomen door de oorlog op Gaza. Daarmee dreigt een van de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld voor eeuwig van de aardbodem te verdwijnen.

Tijdens een Israëlisch bombardement wordt geen onderscheid gemaakt tussen christelijke en islamitische Palestijnen. Door dit gedeelde leed komen de twee gemeenschappen dichter bij elkaar. Pasen viel dit jaar samen met de Ramadan. Christenen en moslims uit Gaza vierden sterk versoberde versies van hun eigen feestdagen. Beiden deden dat met evenveel rouw, verlies en pijn.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 21 - UNRWA

Volgende
Volgende

Dag 19 - Pre-bezetting Palestina