Dag 19 - Pre-bezetting Palestina

7 oktober 2023 zette voor veel Nederlanders Palestina op de kaart. Misschien was het zelfs de eerste keer dat ze van Palestina hoorden – ik moet toegeven dat ik na oktober nooit meer de vraag kreeg of ik uit Pakistan kom. Palestijnen zelf weten dat de bezetting van hun land door Israël verder teruggaat tot 1948, de Nakba. Sommigen trekken deze historie nog verder door de grondbeginselen van het zionisme te onderzoeken. Maar hoe je het ook wendt of keert, in alle gevallen wordt Palestina gedefinieerd door bezetting, oorlog en etnische zuivering.

Maar wat gebeurde er in Palestina in de middeleeuwen? Hoe leefden de bewoners van het land toen in Nederland de Gouden Eeuw plaatsvond? En was er ook niet een periode dat Palestina onder het Ottomaanse rijk viel?

Het is juist in deze relatief onbekende periode dat Palestina werd tot wat zij was. Het is deze gedeelde geschiedenis waar Palestijnen hun bestaansrecht op baseren. De Pre-Occupation podcast van Bassam heeft als doel dit gat te vullen. Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt hij over Safad als handelscentrum in katoen, Nablus met haar eigenzinnige bewoners en een opstand geleid door boeren. Of je nu een podcast enthousiast, geschiedenis fanaat of simpelweg op zoek bent naar een context die verder reikt dan de standaard is deze show een goed beginpunt.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 20 - De Laatste Christelijke Gemeenschap in Gaza

Volgende
Volgende

Dag 18 - Woorden Met Daden