Dag 3 - De Keffiyeh

Met trots doorkruis ik Spanje met mijn ‘hattah’ (حَطَّة). Beter bekend als Kufiya of Keffiyeh is deze Palestijnse sjaal hét symbool van Palestina en vrijheid. De mijne komt uit de laatste Palestijnse fabriek in Hebron. Er wordt gezegd dat de verschillende patronen Palestijnse objecten representeren. De zigzaggende lijnen zijn visnetten die staan voor de connectie met de Middellandse Zee, de stippen zouden olijfbladeren voorstellen en de rechte banen die de lijnen van de stippen scheiden stellen wegen van de zijderoute voor. In ieder geval een mooi verhaal.

De gemiddelde Nederlander zal het patroon voornamelijk kennen van de demonstraties die worden georganiseerd in solidariteit met Palestina. Het dragen van een Keffiyeh is een teken van Palestijnse identiteit en verzet tegen de Israëlische onderdrukking. Het is meer dan eens voorgekomen dat ik een knik of glimlach deelde met een wildvreemde met dezelfde sjaal om zijn of haar nek.

Helaas is het dragen van de Keffiyeh niet zonder gevaar. Hoewel het voor iedereen mogelijk en veilig zou moeten zijn culturele symbolen te dragen is verbaal en fysiek geweld tegen de dragers van de sjaals helaas geen unicum. Boze blikken of een vervelende opmerking zijn deel van de ervaring. Ik hoorde over een vrouw die na een demonstratie in Den Haag is lastiggevallen in de trein door een medepassagier. In de Verenigde Staten zijn de drie Palestijnse jongeren Hisham Awartani, Tahseen Ahmed en Kinnan Abdalhamid die een Keffiyeh droegen en Arabisch spraken neergeschoten door een racistische man. Hisham is vanaf zijn borst verlamd. Hij geeft in een interview met de Guardian aan dat hij zich enkel verbaast over de plaats van het incident, maar niet opkijkt over het feit dát het gebeurd is. Hij zegt gewend te zijn aan het geweld tegen voornamelijk Palestijnse jongens op de West Bank door het Israëlische leger.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 4 - Ken Hun Namen

Volgende
Volgende

Dag 2 - Palestina 101