Dag 24 - Palestina in de Media

Volgens de Society of Professional Journalists (SPJ) moeten journalisten voldoen aan een vak-specifieke ethische gedragscode. Hieronder vallen het zoeken naar waarheid, minimaliseren van leed, onafhankelijkheid en transparantie.

Een van de actiepunten die de SPJ formuleert is:

Be vigilant and courageous about holding those with power accountable. Give voice to the voiceless.
— Society of Professional Journalists

Journalisten in Palestina riskeren dagelijks hun leven om het bovenstaande te doen. Sinds 7 oktober zijn er al 92 Palestijnse, 2 Israëlische en 3 Libanese journalisten gedood. Op deze site lees je hun verhaal. Door de verslechterende omstandigheden wordt het iedere dag moeilijker voor journalisten om door te gaan met hun waardevolle directe verslaggeving.

Onder de meest gevaarlijke omstandigheden en zonder dagen gegeten te hebben, houden Gazaanse journalisten deze journalistieke waarden hoger dan menig Westers journalistiek platform. Ik wil daarmee niet alle journalisten in het Westen over één kam scheren, maar eerder wijzen naar een tendens in hun berichtgeving over Palestina. Zowel in kwantiteit als kwaliteit wordt Palestijns leed minder behandeld dan dat van Israëliërs.

Ook in Nederlandse media heerst het idee dat er voor ieder bericht over Palestijns leed ook een bijdrage over dat van Israëlis moet bestaan. De balans die ze in hun berichtgeving willen scheppen bestaat niet. De kille cijfers spreken boekdelen. Daarmee wil ik niet zeggen dat de pijn van de één belangrijker is dan dat van een ander. Juist omdat ieders leed er even veel toe doet, zouden er meer tijd en middelen gestoken moeten worden in stukken over het drama dat plaatsvindt in Gaza.

Naast het verschil van de mate waarin Palestijnen een platform krijgen in media, wordt er ook op een andere manier naar hen verwezen. Waar Israelis worden vermoord, komen Palestijnen simpelweg om. Dit verbergt de actieve rol die het Israëlische leger speelt in de oorlog. In dit artikel lees je nog meer voorbeelden van de discrepantie in media omtrent Palestina.

Het is daarom niet voor niets dat Palestijnen in Palestina en in de diaspora naar alternatieve manieren zoeken om hun verhaal op de kaart te krijgen. Dit gebeurt veel op sociale media. Ik ga hierover in gesprek met PhD kandidaat aan de universiteit Tilburg, Omar. Hij doet onderzoek naar Palestijnse en Israëlische jongerenactivisten op sociale media platforms.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 25 - Zo Klinkt Palestina

Volgende
Volgende

Dag 23 - Mentale Gezondheid in Gaza