Dag 31 - Administratieve Detentie

Apartheid – het woord wordt vaak gebruikt in relatie tot de situatie in Palestina. In 2021 bracht Human Rights Watch het rapport ‘‘A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution.’’

In dit rapport legt de mensenrechtenorganisatie uit dat in het hele gebied waaruit Palestina bestaat, de Israëlische overheid feitelijk de macht heeft – ook al is dat in verdragen niet zo afgesproken. Niet alleen heeft de Israëlische staat dus het grootste gedeelte van de macht in handen; joodse Israeli’s worden ook nog eens systematisch boven Palestijnen gesteld. Palestijnen worden actief gediscrimineerd in wetgeving en door overheidsinstanties.

Zo helpt de Israëlische overheid joodse Israëlisch zich illegaal te vestigen in de bezette gebieden. Terwijl Palestijnen zich amper normaal kunnen verplaatsen over de West Bank, kunnen Israëlische kolonisten zich over aparte wegen en via aparte checkpoints verplaatsen. In hun rapport toont Human Rights Watch aan dat er allang sprake is van een apartheidsregime; Palestijnen worden systematisch en doelbewust gediscrimineerd en onderdrukt op basis van hun etniciteit door de Israëlische staat, al sinds 1948.

Een van de manieren die Israël toepast om dit regime kracht bij te zetten, is ‘administratieve detentie.’ B’tselem, een Israëlisch informatiecentrum voor mensenrechten op de West Bank, beschrijft wat deze vorm van willekeurige detentie precies is, en hoe het wordt ingezet. De Israëlische overheid pakt stelselmatig Palestijnen op, en zet ze dan vast zonder proces. De grond van deze detentie is de claim dat deze persoon een misdaad zal gaan plegen in de toekomst. De detentie heeft geen limiet: een gevangene – of: gegijzelde – kan vastgehouden worden zolang dat nodig wordt geacht. Er wordt hen ook niet verteld waarvoor ze precies worden vastgehouden, en er hoeft ook geen bewijs te worden getoond.

De Israëlische overheid pakt stelselmatig Palestijnen op, en zet ze dan vast zonder proces.

Mensenrechtenorganisaties dragen al jarenlang bewijs aan voor de illegaliteit van deze maatregel, en van marteling en ontmenselijkende behandeling van gevangenen. In een artikel van 8 november schreef Amnesty International dat er sinds 7 oktober meer dan 2200 Palestijnse mannen en vrouwen zijn vastgezet. Recent zijn die cijfers alleen maar opgelopen. In december 2023 waren er al tenminste 6 Palestijnse mannen overleden in gevangenschap.

Het is duidelijk dat dit structurele onrecht wordt gebruikt om Palestijnen te onderdrukken, zo benadrukt ook Human Rights Watch. Een apartheidsmaatregel dus.

Lees hier het volledige rapport van HRW.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 32 - De Watermeloen

Volgende
Volgende

Dag 30 - Gastblog Nikki: ‘‘To be there’’