Dag 32 - De Watermeloen

Khaled Hourani’s Watermeloen

Fruit is zoeter in Palestina. Pompelmoes, vijgen en granaatappels. Mijn opa kan er uren over praten. Liefdevol een tikkeltje weemoedig vertelt hij over de dagen dat hij nog zelf zijn eigen tuin kon bijhouden. Over alle zaden die als groenten op zijn bord belandden en de olijven die in vloeibaar goud veranderden tijdens hun persing. Mijn favoriete fruit is de watermeloen. Zo zoet vind je hem in Nederland niet.

De watermeloen heeft een speciale plek in het hart van Palestijnen. Dat is niet zonder reden. De relatie tussen Palestina en deze grote vrucht gaat terug tot de zesdaagse oorlog in 1967. Israël bezette de Westelijke Jordaanoever en verbood elk publiek vertoon van de Palestijnse vlag. Gelukkig was dit verbod goed te omzeilen door een watermeloen door midden te klieven. Het rode vruchtvlees, de zwarte pitten en de wit-groene schil representeren sindsdien de vlag en het Palestijnse verzet tegen de bezetting.

Tot op de dag van vandaag wappert de watermeloen-vlag, ontworpen door Khaled Hourani voor de ‘Subjective Atlas of Palestine’, tijdens menig demonstratie. Zo was de watermeloen goed vertegenwoordigd op de COP28 in Dubai, waar het vertoon van de Palestijnse vlag verhinderd werd door strenge restricties op demonstraties in de Verenigde Arabische Emiraten.

Zolang het nog kan, hang ik met trots de Palestijnse vlag voor mijn raam. De watermeloen, of het nu een vlag, symbool of fruit is, zal altijd met de Palestijnse strijd verbonden zijn. Persoonlijk kijk ik vooral uit naar het moment dat ik samen met mijn opa kan genieten van een stuk watermeloen op zijn balkon in Beit Jala.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 33 - Cultureel Erfgoed Uitgewist

Volgende
Volgende

Dag 31 - Administratieve Detentie