Dag 9 - Nederlandse Medeplichtigheid

Precies twee maanden geleden weidde het NRC een pagina aan de hartenkreten rondom de oorlog in Gaza. Samen met een groep Palestijnse jongeren heb ik een korte bijdrage opgesteld en ingezonden met als speerpunt de positie van Nederland in de oorlog. Aangezien de inzending helaas niet werd aangenomen door de redactie, deel ik deze hier.

Wij zijn een groep Nederlanders met Palestijnse achtergrond. De meesten van ons zijn opgegroeid in Nederland. Hier hebben we op school en via media van jongs af aan geleerd dat waarden als vrijheid, zelfontplooiing, veiligheid en het beschermen van mensenrechten een groot goed vormen in de Nederlandse maatschappij.

Maar nu moeten we al vijf maanden met lede ogen aanzien hoe onze vrienden en familie in Palestina, met name in Gaza, de grootste onrechten worden aangedaan. De normen en waarden die we hebben meegekregen zijn steeds verder verwijderd van het officiële standpunt van de Nederlandse regering.

We schamen ons dagelijks voor de discrepantie tussen de idealen en de concrete acties van onze eigen overheid. Nog het meest op alledaagse momenten die Gazanen niet gegund zijn. Zoals bij een vol bord ontbijt, wanneer we warm en droog zitten tijdens een hevige regenbui, of bij het toekijken hoe onze eigen kinderen hier zorgeloos kunnen spelen.

Maar de Nederlandse politiek staat niet gelijk aan de Nederlandse geest, evenmin kan zij hier eigenhandig voor instaan. Nu de Nederlandse regering afstand doet van de normen die zij zelf propageert is het aan elke Nederlander deze kenbaar te maken en te beschermen.

De houding van onze regering rondom de levering van F-35 onderdelen is een goed voorbeeld van Nederlandse medeplichtigheid aan de oorlog en daarmee ook aan oorlogsmisdaden in Gaza. Het gerechtshof in Den Haag heeft in februari de Nederlandse regering opgeroepen tot een staking van leveringen aan Israël. Desondanks heeft het ministerie van Defensie diplomaten binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om op zoek te gaan naar alternatieve wegen om de leveringen op korte en lange termijn toch voort te zetten. Dit gaat volledig in tegen de intentie van het vonnis. Deze zaak laat haarfijn de prioriteiten van de Nederlandse overheid zien. Het is duidelijk dat haar voorkeur voor een gunstige marktpositie afdoet aan waarden als veiligheid en rechtvaardigheid.

Een van de NGO’s die de rechtszaak tegen de Nederlandse staat heeft ondersteund is The Rights Forum. Deze Nederlandse organisatie, opgezet door Dries van Agt, is een van de meest extensieve informatievoorzieningen over Palestina in Nederland.

Wil jij kenbaar maken aan de Nederlandse overheid dat je hun houding omtrent de genocide in Gaza afkeurt? Dat kan. Laat overmorgen je stem horen op 11 mei, tijdens de landelijke demonstratie in Amsterdam.

Veel liefs en tot snel,

Rona

 
Vorige
Vorige

Dag 10 - Checkpoint

Volgende
Volgende

Dag 8 - Genocide